“PSK Reporter”.

Monitorizarea automată a propagării în emisiunile radio digitale – “PSK Reporter”.

YO3CY – Mihai Lascăr, YO4UQ – Cristian Colonati

 

Încă o simbioză spectaculoasă între emisiunile radio digitale şi aplicaţiile informatice găzduite de Internet.

O aplicaţie Client-Server care monitorizează automat, ca un ajutor pentru staţiile de amator, modul în care sunt recepţionate emisiunile radio digitale în diferite puncte de pe glob. Rezultatele monitorizării se prezintă într-o formă uşor accesibilă şi practic în timp real.

            În câteva cuvinte vom expune care sunt principiile de funcţionare ale aplicaţiei „PSK Reporter”.

        Staţiile de radio funcţionând în emisiuni digitale, cea mai utilizată fiind BPSK31, emit şiruri de carctere care semnifică indicativul de forma: „… de CALL CALL …” atât la un apel CQ cât şi la un apel către o staţie parteneră.

        Emisiunile digitale dintr-o bandă audio de 2,4 kHz sunt decodate simultan la recepţie de un „super-browser”. Un „super-browser” este un program de eşantionare şi decodare simultană a tuturor staţiilor care se „văd” pe waterfall în banda audio de 2,4 kHz a unei aplicaţii de comunicaţii digitale.

        Pe calculatoarele staţiilor care fac recepţie, în aceiaşi bandă cu staţiile care emit, este activ şi rulează un program de tip „client”. Acesta din urmă preia automat toate decodările corecte, cu acelaşi indicativ emis de cel puţin două ori succesiv, afişate în „super-browser”, şi le transmite automat prin Internet către un „server”. Operaţiunea se desfăşoară automat şi transparent fără intervenţia operatorului şi fără să-l deranjeze. Operatorul poate să-şi desfăşoare traficul obişnuit sau poate să lase staţia numai în regim de monitorizarea traficului.

        Indicativele recepţionate de către programele „client” sunt transmise prin Internet către „server” unde un program complex înregistrează indicativele primite, realizează tabelarea lor, înregistrează timpul, plasează pe hartă staţiile client care au recepţionat un anumit indicativ, calculează distanţele, realizează statistici de funcţionare, ş.a.

        Programul „server” numit „PSK Reporter”, apelat pe Internet de către o staţie care a emis şi pe care o vom numi generic „beneficiar”, îi oferă acesteia o hartă cu toate staţiile „client” de care a fost văzută într-un interval de timp. În acest fel staţia apelantă poate determina pe hartă, aproape în timp real, la un interval de actualizare de 5 minute, unde a fost văzută-auzită şi implicit de condiţiile de propagare.

        Orice staţie poate fi beneficiară a „serverului” PSK Reporter şi în aclaşi timp „client” care monitorizează spaţiul emisiunilor digitale. Din câte se observă sistemul nu foloseşte transmiterea datelor prin canale radio ci toată operţiunea de colectare, transmitere indicative, prelucrare şi furnizare informaţii sintetice cu privire la modul cum şi unde a fost recepţionat un indicativ radio pe mapamond se desfăşoară în stratul Internet, nu consumă lărgime de bandă radio.

       

clip_image002


Schema de principiu ar arăta astfel:

Monitorizarea poate fi făcută şi de staţii de recepţie SWL cărora le trebuie o antenă, un receptor şi un calcuator cu o conexiune la Internet. Staţia SWL trebuie să-şi declare indicativul pentru a putea fi identificată de sistem. Un SWL cu monitorizarea deschisă şi cu o echipare radio decentă (antena + RX) poate constata din rapoartele aplicaţiei în cât timp a reuşit să monitorizeze 100 de entităţi radio.

Binecunoscuta aplicaţie de radiocomunicaţii digitale, Ham Radio Deluxe & DM780 V5.0, are integrată atât aplicaţia de „client” pentru colectarea şi transmiterea datelor cât şi modulul de „beneficiar”, de accesare, vizualizare şi analiză a datelor culese de către „server”.

Pentru utilizarea „PSK Reporter” instalaţi aplicaţia HRD V5.0 care este comptibilă cu toate sistemele de operare uzuale: Windows XP, Vista sau Windows 7. Este nevoie obligatoriu de o conexiune la Internet. Lansaţi DM780 care va deschide într-una din benzile de radiocomunicaţii digitale (3580, 7035, 10140, 14070, 18100, 21070 kHz) fereastra de waterfall unde se văd imediat emisiunile de BPSK31. Este necesară o conexiune CAT între transceiver şi calculator.

Ecranul DM780, pentru cei mai puţin familiarizaţi, arată astfel:

clip_image004

 

  1. Introduceţi datele de identificare în fereastra Tags. Ele vor fi preluate, prelucrate şi oferite partenerilor de aplicaţia „PSK Reporter”.
  2. Din bara de meniu superioară lansaţi SuperBrowser > Display. Pentru lucrul obişnuit reveniţi cu un click pe fila BPSK31. SuperBrowser rămâne activ în fundal.
  3. Activaţi din DM780 Program Options şi din grupul al treilea de opţiuni un click pe PSK Reporter care deschide fereastra PSK Propagation Reporter.
  4. Bifaţi căsuţele Enable updates şi Log updates, selectaţi PSK Map Display şi OK. Închideţi fereastra Program Options.
  5. Se va deschide fereastra cu harta zonei monitorizate unde central, în teritoriul YO, va apare un marker de forma unui mic balon cu staţia dvs în calitate de „client” activ.
  6. Puneţi prompterul pe marker-ele diverselor staţii care monitorizează şi veţi vedea informaţii despre ele: indicativ, mod moniotrizat, antenă, locator, frecvenţă ş.a.

În primul rând din meniul aplicaţiei selectaţi Legend pentru a vă familiariza cu semnificaţia markeri-lor.

Apoi, din câte puteţi vedea, din meniul aplicaţiei se pot selecta: Banda [on], Semnale sau Ţări [show], Numai emisie, recepţie sau ambele [sent/rcvd by], Indicativul, ţara, careul [the calsign], Câmpul semnificativ al selecţiei, deobicei indicativul propriu ca să vedem unde ne-am auzit [CALL], Modul monitorizat – la care vom obţine informaţii dacă există la un moment dat staţii „client” care monitorizează acel mod şi trimit informaţii către „server”. Intervalul pentru care putem solicita informaţii de monitorizare de la „server” este de la 15 minute la 24 de ore.

Se apasă pe GO şi „serverul” furnizează datele solicitate sub două forme: hartă şi tabel (vedeţi figurile anexate). În tabel (show logbook) se  vad staţiile pe care le-am monitorizat, staţiile care ne-au monitorizat şi staţiile cu care am lucrat cu carcter bold.

În meniu mai sunt prezentate: graficul distanţelor, numărul de monitoare active la un moment dat, numarul de rapoarte primite, numărul de entităţi care au vazut indicativul în ultimele 24 de ore şi în ultima săptămână.

Este furnizată şi o statistică interesantă de funcţionare a sistemului pe diferite criterii:

        Numărul de rapoarte recepţionate pe oră în ultima săptămână.

        Numărul monitorilor activi în ultima săptămână.

        Numărul emiţătoarelor active în ultima săptămână.

        Topul primilor 20 de monitori cu rapoarte în ultimele 24 de ore şi cu selecţie pe benzi.

        Modurile cele mai monitorizate în ultimele 24 de ore unde BPSK31 conduce detaşat.

        Cele mai rare entităţi radio monitorizate.

        Entităţi care au realizat cel puţin 5 monitorizări în 24 de ore (unde YO nu prea figurează).

        Entităţi rare care au avut un singur monitor în ultima săptămână.

        Principalele programe de comunicaţii digitale cu care se poate realiza monitorizarea.

Aplicaţia este în continuă perfecţionare. Gradul de monitorizare şi implicit datele furnizate de server depind în mod direct de numărul de staţii „client” care realizează recepţii pentru un anumit mod, pe o anumită bandă, la un anumit moment şi dintr-o anumită amplasare pe mapamond. Veţi observa că numărul de staţii „client” este diferit de la o bandă la alta iar densitatea în diverse continente şi zone ale globului este diferită. Cele mai multe staţii monitor sunt în Europa, SUA şi Canada, spaţiul Rusia & vecini, Japonia şi Australia.

Despre PSK Reporter găsiţi informaţii pe site-ul http://www.pskreporter.info.

Mulţumiri lui YO3CY – nenea Mişu, care a semnalat aplicaţia şi a prezentat mostre la o întâlnire la RC Municipal Bucureşti. Vă urăm distracţie plăcută şi instructivă cu aplicaţia Client-Server PSK Reporter.

 

clip_image006

 

 

 

 

 

clip_image008

Advertisements

About frrtehnic

Radioamator din 1963 cu indicativul YO4UQ Maestru al sportului radio.
This entry was posted in HamRadio - Radioamateur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s