Testați gratuit ”lumea” comunicațiilor digitale!

 

Nu aveți transceiver? Nu aveți antene?… dar totuși ați vrea să aflați câte ceva despre comunicațiile digitale? Bănuim că aveți la îndemână măcar un calculator desktop sau laptop la care din când în când ascultați muzică ”on-line” sau vorbiți cu prietenii pe Skype sau Yahoo MSG. Deci un calculator care să aibă și placa de sunet (pe placa de bază sau auxiliară) cu ieșire audio pentru cască sau difuzoare și intrare de microfon.

Este suficient! Restul este gratuit. Putem face recepție ”on-line”  și să ”colaborăm” cu programele uzuale de radiocomunicații digitale în vederea familiarizării cu parametrizarea / setările acestora. Ambele elemente care vor contribui la rezolvarea problemei sunt gratuite.

1. În primul rând receptorul de unde scurte în benzile 80, 40 și 20m (3,5MHz, 7MHz, 14MHz) ne este pus la dispoziție cu recepție în timp real de către Dan YO3GGX. Deschideți pagina http://www.yo3ggx.ro iar acolo faceți click pe: YO3GGX WebSDR server in Bucharest: click here și se deschide receptorul SDR care funcționează excelent în benzile de 80, 40 și 20 metrii.

Am selectat un ecran cu parametrii de acord din receptorul SDR pentru zona comunicațiilor digitale.

clip_image002[5]

            Pentru o funcționare (recepție) corespunzătoare a emisiunilor digitale selectați din ferestrele afișate următorii parametrii: Frequency 14070 kHz pentru emisiunile din familia PSK sau 14080 kHz pentru emisiunile RTTY. În banda de 20m în mod sigur veți găsi stații active. Cu butoanele + și – din acestă fereastră puteți incrementa sau decrementa frecvența de acord. Același lucru îl puteți face cu un click pe banda neagră de sub spectrul waterfall în dreptul frecvenței dorite. În Bandwidth este comod cu butoanele USB și wider iar în Waterfall setting  este bine să lăsați setările implicite: Speed slow, Size medium, View waterfall.

            Deja în difuzorul laptop-ului sau în căști conectate pe portul de speaker / headset se aud semnalele melodioase ale emisunilor PSK sau RTTY.

            Ca informație suplimentară un PC laptop  știe să comute automat și semnalează acest lucru și în software, semnalul audio de pe carcasă către cască atunci când este introdus conectorul stereo de 3,5mm. Verificați acest lucru deschizând Control Panel > Sound > Playback și introduceți sau scoateți conectorul conectorul stereo din portul audio și vedeți cum se schimbă automat bifa de selecție între difuzorul de carcasă și cel de cască.

            2. Semnalele audibile în acest moment trebuie să fie decodate de către un program de radiocomunicații digitale.

Pentru a nu complica inutil lucrurile în acest prim conact cu o emisiune digitală vom da ca exemplu două din cele mai cunoscute și utilizate programe: DigiPan și DM780 (Digital Master) ca parte a pachetului HRD – Ham Radio Deluxe. Descărcăm din http://www.digipan.net programul DigiPan2.0 (700kB), care merge pe orice sistem de operare de la Windows95 la Windows7 și îl instalăm. Lansăm programul cu 2xclick din icon-ul de pe ecran și urmărim cum curg emisiunile PSK31 pe waterfall (în 14070kHz) și cum programul le decodează în liniile orizontale din dreapta.
            Dacă suntem pe laptop reglăm volumul la speaker (difuzoarele de pe carcasă) la un nivel convenabil. În acel moment microfonul captează sunetul și decodează emisunile PSK31. Dacă imaginea emisiunilor este prea slabă mergem în Control Panel > Sound > Recording > Levels și reglăm sensibilitatea microfonului din potențiometrele software Microphone și Microphone Boost.

image

            Dacă nu vrem să poluăm emisiunea audio cu zgomotele ambiante și nu vrem să deranjăm cu ”melodiile” emisiunile PSK31 sau RTTY ambianța demonstrativă sau liniștea camerei facem un strap audio între portul audio OUT de headset (stereo 3,5mm) numai pe unul din canale și portul de microfon (mono 3,5mm) cu un cablu de microfon scurt ca în figura de mai sus. Reglăm din nou convenabil din soft (sound) volumul audio și sensibilitatea microfonului pentru emisuni curate afișate pe waterfall și facem recepție.

Trecem la al doilea program ceva mai complex dar mult mai versatil și performant. Cu el putem recepționa practic toate emisunile digitale uzuale folosite de radioamatori: BPSK31, 63, 125, QPSK31, 63,125, Contesia, Domino, MFSK, RTTY, etc. Este vorba despre DigiMaster780 – DM780 ca parte a pachetului Ham Radio Deluxe. Ne vom limita la cel mai simplu mod de a face recepție cu DM780 fără să intrăm în parametrizările de finețe care implică existența unui transceiver, comanda din calculator CAT sau chiar emisia.

Descărcăm din http://www.ham-radio-deluxe.com/ > HRDv5 > V5.0 build 2893 (ultima versiune) într-un dosar (folder) care ne convine. Cu un dublu click pe HRDv50b2893_Full se face instalarea. După instalare lansăm programul din icon-ul de pe ecran. Deoarece nu avem transceiver ignorăm, stingem, fereastra care se deschide pentru Connecting și din bara de meniu dăm un singur click pe DM780 și stingem avertizarea că nu suntem conectați la transceiver (că nu-l avem).

Modes Manager

Facem în DM780 cele mai simple setări pentru a putea să decodăm mai multe feluri de emisiuni digitale.

Mergem în DM780 în bara de meniu Program Options > Modes… > Modes Manager > și selectăm câteva butoane pentru tipul de emisune dorit (dacă insistăm le putem selecta pe toate dar pentru început cred că nu este cazul). Ex: căsuțele BPSK31, BPSK63 și RTTY-45, etc.

Dacă dorim butoanele în bara superioeră de waterfall bifăm și căsuța de Show modes in waterfall toolbar și dăm OK.

Emisiunile se văd pe waterfall-ul în mișcare și cu un click în dreptul lor fiecare dintre ele apare ca un text pe ecran în fereasra de recepție. La calculatoarele laptop, emisia audio și recepția se pot face prin aer din difuzoarele (speaker) și microfonul carcasei sau prin conexiunea cască – microfon prin cablul sugerat anterior. Bănuiesc că lumea este deja familiarizată cu reglajul audio din Contol Panel > Sound. La fel se procedează și cu un calculator desktop. Pornim difuzoarele, apropiem microfonul de acestea, reglăm volumul și facem recepție. Dacă avem mai multe plăci de sunet suntem atenți să o selectăm pe cea convenabilă.

Dece am făcut acestă scurtă expunere:

  1. Pentru a face o demonstrație în fața unor tineri, a unor copii dornici să intre în marea familie a radioamatorilor. Nu avem nevoie decât de un calculator echipat cu placă de sunet, difuzor și microfon pentru desktop, sau nimic sau un ștrap audio între porturile audio ale unui laptop.
  2. Soluția este economică și poate fi folosită la testarea la recepție și a altor programe de comunicații digitale cum ar fi: MixW, Fldigi, WinPSK, etc.
  3. Soluția se poate aplica oriunde există un calculator și o legătură rezonabilă la Internet. La Romtelcom pe modulație ADSL cea mai mică viteză este de 2Mbps și este mai mult decât suficientă. Nu trebuie să cărăm nimic cu noi. Ne deplasăm la locul cu pricina și facem demonstrația de la A la Z.
  4. Pe Internet există multe receptoare SDR – Sofware Defined Radio care pot fi folosite pentru a demonstra recepția unor stații îndepărtate cu indicative aproape exotice.
  5. Demonstrația se poate face oricând fără a ține cont de propagare alegând un receptor SDR (din Internet) dintr-o locație cu propagare la ora demonstrației.
  6. Nu avem nevoie de transceiver și legătură radio efectivă. Ea poate veni mai târziu după ce ”microbul” s-a fixat.
  7. Lista receptoarelor SDR active pe Internet o găsiți la adresa http://www.websdr.org unde sunt afișate ca active și receptoarele SDR din București și din Breaza ale lui Dan YO3GGX. Le puteți testa pe rând. Pentru banda de 40m (7035 – 7040 kHz pentru digitale) unul din cele mai bune SDR-uri este cel din Olanda http://www.nachtuilen.net precum și cel din Polonia http://websdr.sp3pgx.uz.zgora.pl:8901/ pentru benzile de 160, 80, 40 și 30 metri.
  8. Pentru radioamatorii avansati cu stație de emisie o astfel de testare este utilă pentru ași controla modul cum se aude propria emisiune într-un receptor SDR situat la mare distanță. Este și un test de control al propagrii.

 

 

 

 

Advertisements

About frrtehnic

Radioamator din 1963 cu indicativul YO4UQ Maestru al sportului radio.
This entry was posted in HamRadio - Radioamateur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s