WintelnetX

WintelnetX program pentru afluire spoturi.

Programul elaborat de Dave – K1TTT face posibilă afluirea spoturilor culese de un Skimmer și cele ale unui DX Cluster să fie transmise cumulat unui program de logare cum este N1MM Logger. Acest program este “placa turnantă” care asigură consistența acestei prezentări și crește eficiența operării în telegrafie. Prima dată descărcați programul din http://www.k1ttt.net/software.html#wintelnetx și executați decompresia acestuia într-un nou folder, în mod obișnuit la adresa C:\Program Files\WintelnetX sau oriunde în altă parte. Se scoate pe ecran icon-ul “shortcut” pentru executabilul wintelnetx.exe pentru a putea fi mai ușor lansat.

clip_image002

Aceasta este fereastra inițială când este lansată aplicația.

Se merge apoi în File > Open > și se caută opțiunea Skimmer_plus_node_to_logger > selectati > Open

clip_image004

În acest moment se deschid mai multe ferestre, mai precis patru, în care se vor face setările corespunzătoare pentru fluxurile de spoturi venite din DX Cluster și Skimmer pentru N1MM Logger. Se trage cu mouse-ul de marginile ferestrelor și se aranjează de o manieră convenabilă ca în figura de mai jos. Se observă că una din ferestre este minimizată în colțul din stânga jos. Este fereastra care ne arată starea celor active. Se maximizează la nevoie. Inițial vine o setare standard pe care o vom modifica pentru nevoile și condițiile dorite de noi. Vom face setarea parametrilor fiecărei ferestre pe care am considerat-o convenabilă pentru funcționare și pentru spațiul YO. De sus în jos, prima fereastră este cea de DX Cluster, cea de a doua este cea de comunicație cu N1MM Logger RXTEL iar cea de a treia este cea de Skimmer (Server Skimmer sau Local Skimmer după cum vom vedea).

clip_image006

Maximizând cea de a patra fereastră vom vedea cum cele trei porturi sau încărcat și așteaptă să fie conectate după ce le vom parametriza. Informația din partea superioară a fiecărei ferestre ne arată starea de activare a acesteia. Litera D/MD ne arată starea Deconectat iar C, așa cum vom vedea la sfârșit, ne arată starea Conectat.

Pentru început se vede în figura de mai jos cum s-au încărcat cele patru ferestre cu informațiile inițiale furnizate de către program.

clip_image008

Mai departe trecem la setarea parametrilor primei ferestre, cea a DX Clusterului GB7DXS. Acest cluster este de tipul CC Cluster și a fost descris pe larg în capitolul dedicat. Setarea este simplă și se poate vedea în figura imediat următoare. Se apasă pe butonul din mijloc dintre cele 5 butoane din subsolul ferestrei. Se deschide fereastra Net Connection Setup unde în Host Name or IP se pune adresa lui GB7DXS 81.149.0.149 și mai jos portul 7300. Se pune și numele GB7DXS. Dacă se dorește a se transmite numai spoturile care lansează CQ se bifează căsuța corespunzătoare. Restul informațiilor pot rămâne cele existente. Se dă OK și se observă că se deschide o nouă fereastră Connect Script Setup. Pentru setarea DX Cluster în această fereastră nu completăm nimic. Vom vedea că informația necesară se completează dinamic atunci când vom lansa Telnet Window din programul N1MM Logger.

În continuare trecem la fereastra alocată pentru Skimmer unde poziționăm adresa IP a Server Skimmer-ului din proximitatea teritoriului YO, adică OL5Q-#, care are IP 85.193.23.215 cu un același port 7300. Numele skimmer-ului va fi OL5Q iar restul informațiilor din fereastră rămân neschimbate. Se dă OK iar în fereastra Connect Script Setup se dă indicativul propriu (ex: eu am dat YO4UQ) și apoi din nou OK.

Cea de a treia fereastră, RX Net Connection Setup, se referă la conexiunea internă între programul WintelnetX și Telnet Window din N1MM Logger. Pentru acesta adresa IP este o adresă internă 127.0.0.1 iar portul va fi 7305. După ce se dă OK în fereastra Connect Script Setup în câmpul Response se scrie cuvântul login:

În grupul de 6 figuri care urmează sunt date în detaliu toate setările corecte pentru cele trei ferestre active în afluirea spoturilor din DX Cluster și Server Skimmer.

clip_image011
clip_image012

clip_image016

clip_image015

clip_image018

clip_image020

Odată efectuate parametrizările celor trei ferestre se poate apăsa butonul Connect, primul din dreapta câmpului ALL. În acest moment, dacă există activă conexiunea la Internet încep să se afișeze spoturile trimise de skimmer-ul OL5Q în fereastra de Skimmer semn bun că programul funcționează.. Pentru celelalte două ferestre se așteaptă activarea ferestrei Telnet Window din N1MM Logger așa cum vom vedea în capitolul de conectare de ansamblu.

clip_image022

Orientativ, așa arată în figura de mai jos setarea conexiunii în N1MM Logger pentru legătura cu WintelnetX în fereastra de RXTEL a acestuia. Numele setării în N1MM poate să fie oricare RXTEL sau wintelnetx. Importantă este adresa internă IP 127.0.0.1 și portul 7305 identic cu cel din RXTEL.

clip_image024

După ce s-a făcut setarea și s-a pornit N1MM de aici se va da indicativul propriu din butonul ferestrei Telnet Window a acestuia și va apare conectarea totală a celor două programe așa cum se vede în figura de mai jos iar spoturile vor intra din cele două direcții, DX Cluster și Server Skimmer și vor fi dirijate către N1MM.

clip_image026

Exemplul dat aici funcționează foarte bine și a fost testat suficient de mult. Nu este însă lipsit de interes pentru condiții de lucru particulare să fie nevoie să accesați alt DX Cluster sau alt Server Skimmer. Se poate da ca exemplu DX Clusterul nativ al aplicației k1ttt.net sau ab5k.net ambele cu portul 23 fiind de tipul AR Cluster iar ca Server Skimmer tot un server din proximitatea spațiului YO adică US0KW cu IP 82.207.37.154 port 7300.

Dece este necesar ca un Sever Skimmer să fie în proximitatea spațiului YO? Deoarece condițiile de propagare și semnalarea spoturilor pe server se vor apropia cel mai mult de condițiile reale de propagare existente în acel moment pe teritoriul YO. Conectarea la un Server Skimmer situat în altă parte a globului și spoturile postate de acesta nu au nici o relevanță pentru o stație din YO. El postează numai ce se vede real acolo.

Vom încerca să dăm și o altă variantă alternativă, scrisă, a setărilor pentru cele trei ferestre de afluire spoturi.

1. După descărcare și instalarea WintelnetX în orice folder doriți faceți un shorcut pe ecran.

2. File > Open > Skimmer_plus_node_to_logger > Selectați > Open

3. Widow > Tile > se afișează și se pot aranja 4 ferestre: K1TTT D/DM, SKIMMER D/DM, RXTEL D/DM și Main care este minimizată, se poate maximiza pentru a se vedea operațiunile efectuate și starea celorlalte ferestre

4. Butoanele din subsolul fiecărei ferestre au semnificațiile (de la stânga la dreapta): Connect, Disconnect, Edit port, Edit script, Stop script. Setarea ferestrelor se poate face din Edit port și Edit script apoi activarea și dezactivarea din Connect sau Disconnect sau din selectarea pe rând din câmpul ALL cu butonul de selecție a ferestrelor de lucru: K1TTT, SKIMMER și RXTEL și folosind selecțiile Setup > Edit port din meniul principal.

5. Să facem setările și din meniul principal așa cum sunt propuse de K1TTT. Din câmpul ALL se alege K1TTT iar din meniu Setup > Edit port > Net Connection Setup cu toate informațiile setate pentru clusterul lui K1TTT. Clusterul este un cluster model AR Cluster cu adresa k1ttt.net și portul 23 > OK > Connect Script Setup > Câmpul Response se lasă gol > OK. În continuare alegem din câmpul ALL > SKIMMER iar din meniul Setup > Edit port > Net Connection Setup > adresa IP a unui Server Skimmer ex: 85.193.23.215 cu portul 7300 pentru numele OL5Q sau 82.207.37.154 port 7300 pentru US0KW > OK > Connect Script Setup > [indicativ] în câmpul Response > OK. Acestea au fost configurările celor două ferestre de intrare pentru spoturile emise de un AR Cluster și de un Skimmer Server. Urmează configurarea ferestrei de ieșire a fluxului de spoturi cumulat în RXTEL către aplicația N1MM Logger (Telnet Window). Din câmpul ALL se alege RXTEL. Din meniul Setup > RX Net Connection Setup > cu IP 127.0.0.1 port 7305 > OK > Connect Script Setup > În câmpul Response se pune cuvântul login: > OK. În final se revine și se pune selecția pe ALL și click pe primul buton Connect !!

Pentru probă se scrie în câmpul din subsolul ferestrei DX Cluster GB7DXS indicativul propriu și se dă Enter. Se observă cum în cele două ferestre de intrare al WintelnetX încep să curgă indicativele furnizate de AR Clusterul K1TTT și de skimmerul OL5Q. Atât DX Clusterul cât și skimmerul afișează spoturi în toate benzile pe care le au funcționale și din care este recepționată informația primară. Toate aceste spoturi vor fi transmise fără filtrare ferestrei Telnet window din N1MM Logger. Soluții despre o prefiltrare a spoturilor sunt prezentate în capitolul detaliat despre DX Cluster și personalizate special pentru GB7DXS. Această setare sau oricare alta realizată pentru un oarecare DX Cluster sau Skimmer Server poate salva sub un nume ales de operator pentru a fi regăsită și reactivată la nevoie. Salvarea se face cu Save As în folderul .ini din folderul WintelnetX_4_42 existent la generarea programului WintelnetX. La o nouă lansare se poate face Open pe fișierul de inițializare salvat cu acest nou nume. Dacă vreți să scăpați de toate setările de test și salvate pe care le-ați făcut și să reluați totul de la “zero” nimic mai simplu. Se face reinstalarea lui WintelnetX și totul este ca la început.

Ce se întâmplă dacă setăm la fereastra de skimmer RBN – Reverse Beacon Network? Vom discuta despre RBN într-un capitol separat dar precizăm doar că RBN este un Server care adună spoturile de la toate Server Skimmer-ele active la un moment dat și le furnizează sub forma unui flux Telnet prin adresa IP dinamică care se regăsește la Host name: telnet.reversebeacon.net port 7000. Cu această adresă setăm fereastra de skimmer din WintelentX și vom primi un flux imens de spoturi. Se vor afișa spoturile de la toate skimmer-ele active la un moment dat (care de obicei sunt cca. 70 situate pe tot mapamondul). Acest flux este în mod normal utilizabil doar în situații speciale ca de exemplu pentru a observa ce skimmere afișează la un moment dat un indicativ DX.

NOTĂ contextuală.

Din informațiile deținute în acest moment cel mai apropiat Server Skimmer de teritoriul YO la care se pot cunoaște și informațiile de acces pentru conectare este: OL5Q – http://ol5q.nagano.cz/skimmer.html cu adresa telnet IP 85.193.23.215 și portul 7300. Vă invit să vizitați cu încredere acest site și să vedeți arhitectura unui Server Skimmer.

Din păcate în YO nu există o structură de Server Skimmer multiband care să ofere stațiilor YO informații despre indicativele telegrafice “audibile și vizibile” la un moment dat în România. Singura stație YO care are un Server Skimmer în România, numai pe banda de 40m vizibil și în RBN și sporadic activ, este YO4SVZ din KN35MR – Vârteșcoi / Vrancea / Dobre Dumitru.

Informații despre Skimmer Servere existente, înregistrate și active on-line la un moment dat, găsiți la adresa: http://www.reversebeacon.net/skimmers.php În zilele obișnuite, fără marile concursuri sunt active “on-line” pe mapamond în jur de 70 de servere din cele 747 înregistrate.

Advertisements

About frrtehnic

Radioamator din 1963 cu indicativul YO4UQ Maestru al sportului radio.
This entry was posted in HamRadio - Radioamateur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s