BV7 – Program pentru tipărirea etichetelor QSL.

BV7 – Program pentru tipărirea etichetelor QSL.

Cristian Colonati YO4UQ

1. Introducere.

image

Nu este radioamator care să nu ştie ce este un QSL şi obligaţia morală de a confirma o legătură cu un partener de QSO. Cu toate că există metode moderne de confirmare a legăturilor radio prin Internet în site-uri, baze de date specializate, cum ar fi eQSL sau LOTW, o bună parte din legături sunt confirmate prin “paper QSL”, cărţi de confirmare “model carte postală – vedere”, foarte frumoase şi semnificative. Ele constituie colecţii importante generatoare de diplome şi clasamente de performanţă în domeniul comunicaţiilor radio. Odată cu apariţia calculatoarelor şi a programelor de evidenţă a legăturilor în fişiere de tip LOG, completarea manuală a informaţiilor relevante în “paper QSL” a diminuat în favoarea tipăririi unor etichete care confirmă principalii parametrii ai legăturii radio şi care se lipesc în locuri special rezervate pe suprafaţa QSL-urilor.

Programul gratuit BV7 al radioamatorului german DF3CB Bernd Koch oferă instrumentele necesare proiectării şi generării de etichete tipăribile la imprimantele ataşate calculatoarelor PC.

2. Acţiuni preliminare.

– Analizaţi dimensiunea etichetei pe care doriţi să o lipiţi pe QSL – funcţie de formatul şi locul rezervat acesteia pe QSL.

– Dacă nu aţi tipărit încă QSL-ul este util să vă alegeţi etichete autoadezive de dimensiune standard existente în comerţul de papetărie şi mai apoi să concepeţi QSL-ul cu un spaţiu rezervat etichetei. Este bine ca acest spaţiu să fie tipărit cu rubricile standard necesare confirmării manuale a unei legături în lipsa etichetelor sau din dorinţa de a face o confirmare specială “personalizată”.

– Unele din dimensiunile uzuale standard pentru 21 sau 24 de etichete pe o pagină A4 sunt:

A4/21 – 70×41 mm

A4/21 – 70×42,4 mm

A4/24 – 70×36 mm

A4/24 – 70×37 (70×37,13) mm

A4/24 – 70×35 mm

– O cutie cu 100 de pagini A4 cu 24/pag. costă 29,90 lei la “depozitul de papetărie” în YO3 adică 2400 de etichete, 2990bani/2400etq = 1,25bani/etq.

– Foarte important! Ca să tipăriţi etichetele trebuie să verificaţi funcţionarea imprimantei dvs. De regulă imprimantele nu pot folosi întreaga suprafaţă a paginii A4. La intrarea foii în imprimantă rămâne nefolosit un spaţiu (din lungimea foii) de “apucare / tragere”. La ieşirea paginii din imprimantă de asemenea rămâne un spaţiu nefolosit care poate fi foarte mare de până la 1 – 2cm. Sunt şi imprimante bune care văd toată suprafaţa paginii.

3. Scurtă descriere a aplicaţiei.

1. Este gratuită.

2. Funcţionează sub Windows XP, Vista, 7 şi 8.

3. BV7 se instalează obligatoriu cu programul auxiliar Borland Database Engine – BDE.

4. Acceptă 1490 de formate de etichete de la 31 de mari producători.

5. Se pot tipări QSO-uri multiple ale aceluiaşi indicativ cu informaţii radio diferite pe o aceeaşi etichetă.

6. Se ignoră QSO-urile identice.

7. Construcţia logului şi tipărirea se face in ordinea alfabetică a prefixelor entităţilor radio WPX (birouri QSL) sau prin selecţie puctuală sau colectivă din logul încărcat.

8. După alegerea formatului etichetei se poate face proiectarea detaliată a câmpurilor şi textelor.

9. BV7 are manual complet de 82 de pagini în limbile engleză, germană şi rusă.

10. Aplicaţia acceptă încărcarea în baza de date proprie (logul specific pentru tipărit etichete) numai in formatul ADIF. Programele de largă circulaţie care pot genera format ADIF pot fi: CT, NA, TRLog, HRD, N1MM, ş.a. Pentru prezentul material s-a lucrat cu fişierul ADIF exportat din Ham Radio Deluxe V5.1. în care era salvat şi numele operatorului care mai apoi a fost inclus în proiectul de etichetă BV7 în câmpul Comment din logul specific BV7.

Toate caracteristicile aplicaţiei le găsiţi în limba română şi la adresa http://yo4uq.jimdo.com în pagina de Carţi & Articole sau în site-ul FRR. Vom încerca să dăm informaţiile practice şi unul sau mai multe video tutoriale care să ajute la construcţia şi tipărirea etichetelor.

Cred că toată lumea a văzut cum arată o etichetă, pentru confirmarea unei legături radio, lipită pe QSL. Proiectarea etichetelor depinde şi de câmpurile existente în salvarea ADIF din aplicaţia de log existentă la fiecare radioamator. De exemplu HRD V5.1 (release) poate seta şi salva informaţii ale mai multor câmpuri din QSO-uri decât cele strict necesare unei confirmări cum ar fi: numele corespondentului, locatorul, QTH-ul, frecvenţa exactă şi altele. Unele dintre ele pot fi înscrise şi ele în textele din etichetă.

image

4. Descărcarea programului şi manualului.

Descărcarea se face din site-ul autorului DF3CB în folderul deschis cu numele BV7 din My ocuments: http://www.df3cb.com/bv care este pagina de Download.

– BDEInfoSetup.exe 6,9MB BDE installation program

– bv7_setup.exe 1,6MB installation program

– bv7_manual.zip 453 kB manualul într-una din limbile engleză, germană sau rusă.

Pentru a evita confruntarea cu manualul vom încerca o prezentare pas cu pas care să permită realizarea unei etichete. Pentru cei care doresc să descopere toate valenţele programului pot consulta cu încredere manualul.

5. Instalare BV7.

– Cu SO Windows7 – Ultimate se instalează prima dată BDE urmând paşii cu Next.

– BDE – Borland Database Engine s-a instalat în Program Files > Borland > Common Files > BDE cu toate componentele sale. Nu a fost constatată nici o anomalie de instalare.

– bv7_setup > Run > User Account Control Yes > Next > C:\Program Files\BV QSL Labels Next > Install > Finish, iar cu un click dreapta pe BV7 Application facem un “Create Shortcut” pe “desktop” > YES şi am termint instalarea.

6. Lansare în execuţie.

Dublu click pe iconul BV7 din ecran şi apare întrebarea dacă doriţi crearea unui log. Dacă se dă Yes apare fereastra New Log în care introduceţi log-ul (Browse fişier ADIF) şi indicativul dumneavoastră şi apăsaţi butonul Start Conversion > Close. În acest moment se face conversia fişierului în format ADIF în fişierul de log model BV7 din care se vor construi etichetele. Fişierul ADIF poate fi cel numit “sample”, oferit ca antrenament de BV7, sau un fişier ADIF salvat din aplicaţia de log cu care lucraţi şi pentru care doriţi să generaţi etichete. Apar pe ecran cele două ferestre de lucru:

– BV7_QSL Management and Label/QSL Printing by DF3CB 7.9.2

– BV QSL Label Designer

Prima fereastră gestionează baza de date de log în formatul BV7 iar cea de a doua asigură proiectarea textului etichetei în formatul celei aleasă de dvs din “comerţul de papetărie” şi în funcţie de dimensiunea spaţiului alocat pe QSL şi funcţionalitatea imprimantei, adică de eventualele spaţii pierdute la tipărire. Nu este necesară menţinerea ambelor ferestre pe ecran. Sunt comenzi în meniu cu care se poate trece dintr-o fereastră în alta, Windows > Label Designer Window sau CTRL+D iar invers File > Back to Log Window sau Alt+X. Acest lucru este necesar în operaţiunile de adaptări, corecţii şi verificări.

7. Operarea Logului BV7.

Aşa cum s-a menţionat se poate încărca un log generat în orice aplicaţie numai în format ADIF clasic. Aplicaţia personală generatoare de log trebuie să ştie să facă “Export” în format ADIF.

BV7 face conversia între formatul ADIF aşa cum a fost salvat (exportat) din aplicaţia de origine, care a construit logul (exemplu HRD V5.1) cu toate rubricile existente în logul de origine, în formatul specific BV7.

– Pentru Log nou – File > New Log… (only ADIF import) > Browse -> caută în folderul în care s-a salvat > Save log as: [nume log] > Callsign [indicativul dvs] > Start Conversion. Programul astfel convertit îl găsiţi în Program Files > BV7 > logs de unde îl puteţi şterge şi puteţi face o nouă încărcare din ADIF.

– Pentru Log existent, parţial prelucrat – File > Open log -> şi din fereastra care se deschide selectaţi logul de care aveţi nevoie cu un click şi > OPEN, logul se va încărca în ecran. Următoarea informaţie cu privire la fereastra de log se referă la modul cum se poate face selecţia QSO-urilor pentru a li se putea genera şi tipării etichete QSL. La generarea log-ului BV7, QSO-urile sunt generate în ordine alfa­numerică a prefixului (vezi WPX).

– Selecţia în vederea tipăririi (atunci când avem deja proiectată eticheta şi numărul acestora pe pagină) se poate face pentru tipărirea secvenţială a tuturor etichetelor prin File > Fill Queue with QSOs of active log, când se declanşează o selecţie automată pentru un număr de QSO-uri egal cu numărul etichetelor (deja proiectate) existente într-o pagină A4 de autocolante. Pot fi selectate mai multe pagini pentru o eventuală tipărire dar este bine să se tipărească pagină cu pagină pentru a nu forţa imprimanta deorece paginile autoadezive sunt mai groase.

– Selecţia numai anumitor QSO-uri din toată lista se poate face în mai multe feluri astfel:

• Deplasarea în listă se face cu CTRL apăsat şi săgeată sus sau jos şi imediat un CTRL+A pentru fixare.

• Cu click pe triunghiurile negre din bara de meniu (dreapta/stânga) urmat de CTRL+A pentru fixare.

• În caseta din stânga triunghiurilor se afişează pentru control şi numărul de selecţii efectuate.

• CTRL apăsat şi scrool din lateralul paginii şi CTRL+A pentru fixare.

• Selecţia unui anumit interval de prefixe se face prin scrierea în cele două câmpuri libere de sub meniu a acestui interval (ex: de la EA6 până la HB9 exclusiv). Se poate face şi numai apelarea primului QSO pentru un anumit prefix din panoplia WPX (ex: YO sau GW sau LU în primul câmp şi Enter) care ne conduce la începutul selecţiei pentru QSO-urile aferente acelei entităţi pe care le vom pute tipări numai pe ele în mod selectiv. În câmpurile imediat alăturate din dreapta se poate face o selecţie rafinată pe benzi şi pe moduri de lucru (CW, SSB sau RTTY).

– Fixarea fiecărei selecţii se face cu CTRL+A. La acestă comandă se fixează toate QSO-urile posibil existente pentru acelaşi indicativ care se vor tipări pe aceeaşi etichetă.

– Anularea unor selecţii se face cu butonul Unselect sau prin apăsarea tastei ESC.

– Deplasarea QSO-urilor în lista de tipărire se face cu un click pe iconul “disk cu săgeată galbenă spre stânga” care are numele “Put selected QSO(s) into prin queue (CTRL+Left)” sau prin apăsarea simultană CTRL+săgeată stânga. Toate aceste operaţiuni se fac după proiectarea ansamblului etichetelor în foaia autoadezivă A4 deoarece programul face transferul în lista de tipărire din stânga ecranului în concordanţă cu numărul de etichete generate în pagină.

8. Proiectarea etichetelor.

Dacă ne-am familiarizat cu fereastra de log trecem în fereastra de proiectare etichete cu Windows > Label Designer Window sau cu CTRL+D. Operaţiunea de proiectare etichete nu este foarte complicată dar este relativ laborioasă pentru cei mai puţin familiarizaţi cu manevrele pe ecranul calculatorului. La prima lansare ni se oferă o foaie goală puţin mai mică decât un A4. În primul rând facem File > Option şi din fereastra care se deschide cu numele “BV Label Designer Option” selectăm: Units în mm, Show design grid, Show component frames şi Line Dotted > OK. În continuare click pe Layout din meniu şi apoi pe Layout Setting care ne aduce o succesiune de ferestre de parametrizare pentru etichetă. Ignorăm oferta de “Custom Type” şi selectăm “Standard Type” iar din Label Manufacturer alegem o etichetă de la un fabricant de etichete. Ţinem minte ce am ales şi notăm codul. De fapt aici procedura este inversă!!!…. fiindcă alegem mai întâi o etichetă existentă în “comerţul de papetărie” din YO ca să ştim mai întâi că o putem procura şi apoi trecem la proiectare. Mergeţi în GOOGLE şi căutaţi “etichete autoadezive”. Vedeţi ce furnizori locali sau naţionali de papetărie vă oferă etichete şi la ce dimensiuni. Veţi găsi şi nume total necunoscute dar importante sunt dimensiunile. Personal am găsit etichete originale APLI (existente şi în listele lui BV7), dar cu aceleaşi dimensiuni şi de la alţi furnizori. Dimensiunile preferate de mine de la APLI sau alţii au fost 1272 -> 70x35mm şi 1273 -> 70x37mm. Din cauza imprimantei am pierdut la fiecare coală 3 etichete din subsol pe care le-am selectat şi le-am retipărit ulterior. Un exemplu pentru oferte de etichete găsiţi la: http://www.officedirect.ro sau la http://www.dpap.ro Alegeţi de fapt orice etichetă, funcţie de dorinţă şi preţ, care însă să aibă corespondenţă dimensională în BV7 la una din firmele din aplicaţie care sunt listate în fereastra Label Manufacturer.

9. Proiectarea textului etichetei.

Pentru început facem pagina exact A4 cum va fi la print. Layout > Layout Setting > LabelType > Standard Type > Label Manufacturer > APLI > 3060(210×297) > Next > margin toate pe 0 zero > Number of QSL lines 2 > Finish. În pagina A4 setată astfel în aplicaţia BV7 facem Layout > Create layout template > Confirm > OK şi vi se oferă câmpurile standard ale unei etichete de QSL pe care o vom concentra în continuare într-o etichetă de mici dimensiuni de 70×37 sau 70×35 (sau altă dimensiune la alegere).

Pentru economie de spaţiu topografic prezentăm în sinteză o procedură de lucru şi acţiuni. Detalii cu poze de capturi de ecran în site-ul autorului http://yo4uq.jimdo.com sau în site-ul FRR.

– Cu click se poate selecta orice câmp din structură.

– Cu “drop and drag” se poate selecta şi muta cu mausul orice câmp.

– Cu selecţie şi tasta Delete se poate şterge orice câmp.

– Din meniu se poate alege fontul şi dimensiunea acestuia (recomandăm Arial sau Arial Narow). Notă: Pentru etichete mici se alege un font Normal cu dimensiune 8 sau 8 Bold pentru cuvinte semnificative. Pentru HISCALL se poate lua mărimea 11 sau 12 şi Bold.

– Numărul recomandat de QSO-uri pe etichetă este 2. La mai mult de 2 textul devine foarte înghesuit iar la majoritatea celor cu o singură legătură iese foarte aerisit.

– Fiecare câmp al unei înregistrări, după selecţie, se poate ajusta ca dimensiuni din punctele de selecţie în lungime sau lăţime.

– Orice câmp se poate deplasa stânga-dreapta sau sus-jos cu ajutorul săgeţilor din tastatură ţinând tasta apăsată sau pas cu pas. La fel şi după selecţia prealabilă a unui grup de câmpuri cu shift şi click-uri.

– Se poate face selecţia multiplă a unui grup de câmpuri ţinând apăsată tasta Shift şi făcând click succesiv pe câmpuri.

– Mărim aspectul ecranului cu iconul lentilă cu + ca să putem lucra mai uşor. Cu – se face la loc mic.

– Textul din fiecare câmp se poate alinia stânga, dreapta sau central cu icon-urile specifice.

După ce am folosit instrumentele de mai sus pentru concentrarea textului etichetei într-un spaţiu cât mai redus din partea de stânga sus a paginii A4 revenim la meniul Layout şi alagem dimensiunea dorită pentru tipărire (de exemplu APLI 1273 (70×37)).

– Layout > Layout Setting > şi aducem la zero câmpurile Top, Left, Right şi Bottom margin.

– Selectăm Label Type > Standard Type > APLI > 1273 (70×37) , moment în care apare aspectul Prewiev al câmpului de etichete > NEXT > NEXT > Finish. Proiectul nostru cu toate câmpurile ajustate apare în prima etichetă din stânga sus a paginii. Dacă dorim eventuale ajustări de fonturi, dimensiuni de câmpuri sau amplasarea acestora le putem face. De fiecare dată este nevoie de mici corecţii. Pentru siguranţă facem o salvare File > Save as > File name [nume fisier] > Save şi proiectul nostru se duce în subfolderul layout din BV7.

10. Încercăm o tipărire de probă.

– File > Back to Log Window

– File > Load Label Layout > din fereastra Open selectăm cu click proiectul salvat anterior care se duce în câmpul File name > Open

– File > Open Log > selectaţi cu click numele logului generat la conversie [nume] > Open

– File > Printer setup > selectaţi imprimanta şi verificaţi proprietăţile ei > În Paper să fie A4 > OK

– File > Fill Print Queue with QSOs of activ log sau apăsaţi tasta F2 > Confirm YES şi se afişează în subfereastra din stânga vectorul QSO-urilor printabile. La confirmare daţi NO pentru a se tipări numai o singură pagină.

– Notă: Se va observa că în coloana Qs din log indicativele selectate au schimbat starea din N în Y. La reluarea tipăririi unei noi pagini acestea vor fi ignorate şi se va selecta în continuare o nouă tranşă de 24 de QSO-uri care au indicativ N.

– File > Print Label

Se tipăreşte pe o pagină de hârtie de imprimantă obişnuită, ca test al proiectului nostru. Sigur vor apare câteva erori minimale de text sau poziţionare, dimensiuni de câmp, ş.a. În special apar la câmpul de HISCALL în cazul indicativelor lungi cu alonjă gen QRP sau speciale cu sufix lung.

Ne întoarcem în BV7 > Windows > Label Designer Window şi facem corecţiile necesare lungind câmpul sau schimbând fontul şi alinierile. După corecţii facem din nou File > Save as pentru o nouă salvare cu acelaşi nume sau o nouă variantă V1, V2, V3. După salvare facem o nouă tipărire de probă, ne întoarcem la Log şi Load Label Layout în versiunea nouă. Din nou Fill Print sau apăsaţi F2, se selectează din nou un calup de 24 de QSO-uri. Dacă consideraţi necesar confirmaţi ştergerea stivei de QSO-uri printabile în fereastra “Confirm” cu YES. QSO-urile marcate în câmpul QS cu Y nu se mai pot tipări decât cu reîncărcarea logului din formatul iniţial ADIF. Este bine să lucraţi în proiectare şi teste cu un log de probă sau cu cel al aplicaţiei BV7 numit “sample” existent de la instalarea programului. Dacă aţi terminat testările tipăriţi etichete pagină cu pagină. Dacă din logul salvat în format ADIF, din aplicaţia dvs de evidenţă log sau de lucru normal (vezi HRD sau N1MM, etc.), conţine şi alte câmpuri suplimentare interesante cum ar fi numele, locatorul, frecvenţa exactă sau altele, unele dintre acestea pot fi “înghesuite” în etichete. Adăugarea câmpurilor suplimentare se face cu Edit > Add new element > Data field o sau alta din opţiunile oferite şi faceţi pentru apariţia noului câmp după selecţie un click într-unul din câmpurile etichetei după care mutaţi noul câmp unde doriţi. Expunerea detaliată cu figuri explicative şi capturi de ecran pentru exemplificarea fiecărui pas se găseşte în site-ul autorului http://yo4uq.jimdo.com . De asemeni sunt puse la dispoziţia dvs şi câteva tutoriale cu cele mai importante aspecte ale funcţionării aplicaţiei. Succes în proiectare iar pentru consultări şi schimburi de experienţă între utilizatorii BV7 puteţi deschide un topic specializat despre BV7 în forurile de discuţii ale radioamatorilor YO. Sper ca materialul să fie de ajutor şi cei interesati să se descurce. Trebuie să mărturisesc că nici eu nu m-am descurcat prea bine la primele încercări. Acum am o imprimantă ca lumea care scoate toate cele 24 de etichete autoadezive dintr-o foaie A4 adică un HP Laser Jet P1102.

Anexă.

11. Prezentarea detaliată a etapelor de construcţie a etichetelor.

11.1 Generare pagină A4 şi numărul de QSO-uri pe o etichetă.

– Fereastra BV QSL Label Designer.

– Recomand fontul Arial sau Arial Narrow de dimensiune 8.

– Din generare s-a deschis o pagină de format mare pe care o vom aduce la dimensiunea standard A4.

– Vom face o generare cu numai 2 QSO-uri ale aceleiaşi staţii, cu parametrii diferiţi, pe o etichetă.

– Aplicaţia BV7 admite până la 6 QSO-uri pe o etichetă dar eticheta iese prea mare şi nu este uzual.

– Layout > Layout Setting > Label Type > Standard Type > Label Munufacturer > APLI > 3060(210×297) adică ultimul model de etichetă din lista APLI > Next.

– Paper and Label Size > toate: Top, Left, Right and Bottom margin, se vor aduce la 0 zero > Label Width and Height > 210 and 297 > Finish > Number of QSO’s lines > 2 > buton Finish.

11.2 Generare câmpuri pe pagina standard A4.

– Layout > Create layout template > Confirm OK > se generează câmpurile etichetei pe pagina A4.

11.3 Concentrarea câmpurilor.

– Mărim imaginea cu iconul lentila cu + din meniu ca să lucrăm mai uşor.

– Selectăm cu shift + click multiplu pe rând grupul de 3 din câmpurile: Time, Band, Mode, RST şi le deplasăm cu săgeată stânga cât mai compact.

– Verificăm dacă fontul a rămas Arial sau Arial Narrow 8. Dacă nu selectăm toate câmpurile şi modificăm fontul la dimensiune 8.

– Ştergem câmpul Manager cu click şi Delete.

– Facem HISCALL la font Arial 11 sau 12 şi-l mutăm cu “drag and drop” lângă câmpul To radio.

11.4 Important! Aducerea câmpurilor în suprafaţa etichetei.

– Vedem că foaia A4 are un caroiaj patrat discret de 1x1cm = 1cmp.

– Verificăm vizual dacă gruparea etichetelor noastre intră de 3 ori în lăţimea paginii sau dacă câmpurile compactate ale unei etichete au încăput în 7 x 3 patrate de caroiaj, adică pentru ce am ales APLI 70×37.

În cazul în care câmpurile depăşesc aceste dimensiuni continuăm compactarea prin selecţie multiplă şi săgetă sus şi stânga. Puteţi umbla şi la dimensiunile fiecărui tip de câmp. Exemplu: măriţi câmpul A_DATE şi B_DATE precum şi HISCALL şi micşoraţi câmpurile band şi RST care au puţine caractere.

11.5 Verificare încadrare în etichetă.

– Layout > Layout Setting > Label Type > APLI > 1273(70×37) apare pe ecran un model al paginii cu etichete > Next > Next >Finish.

– Layout > Analyze Layout Setting > şi se pare că totul este OK!

11.6 Centrarea întregului bloc de câmpuri în cadrul etichetei.

– Selecţie cu shift apăsat şi click-uri succesive toate câmpurile.

– Cu “drag and drop” centraţi grupul de câmpuri în centrul etichetei.

– Faceţi o tipărire de probă pe hârtie obişnuită pentru a vă convinge că totul este OK.

11.7 Cum tipărim etichetele.

– Tipărim pagină cu pagină de câte 24 de etichete autoadezive pentru a nu solicita imprimanta.

– File > Fill Print Queue with QSOs of active log > Confirm > Yes, pentru ca să se încarce o singură pagină cu 24 de etichete > confirm > No, ca să nu se mai încarce altă pagină în aceeaşi sesiune.

– File > Load Label Layout > Se alege eticheta dorită (dacă avem mai multe) şi se dă > Open

– File > printer Setup > A4

– File > Print Label > Confirm > Empty label print queue now > Yes, şi stiva care a fost tipărită se şterge.

– Pentru o nouă tranşă de 24 de etichete se repetă operaţiunea.

12. Întrebări şi răspunsuri – Questions and Answers.

– Dece nu se generează câmpurile de informaţii direct într-o etichetă mică?

Aplicaţia face o generare de câmpuri în formatul foii A4 deoarece formatele etichetelor autoadezive sunt foarte multe cca. 1490 de modele şi ar fi trebuit câte o rutină separată pentru aşezarea câmpurilor şi alte informaţii în fiecare model de etichetă. Aplicaţia face o generare standard într-un format de pagină mare; dimensiunile, mutarea şi aranjarea în eticheta aleasă va fi făcută de utilizator.

– Cum se şterge un proiect de etichetă existentă din subfolderul “layout”?

Se merge în fereastra de log a aplicaţiei BV7 > File > Load Label Layout > se deschide fereastra Open > selectăm numele etichetei care trebuie ştearsă cu click dreapta > tasta Delete.

– Cum se şterge un fişier de log care a fost deja tipărit?

Se merge în Program Files > BV7 > logs > selectaţi toate poziţiile aferente unui anumit fişier de log şi daţi Delete.

– Cum vedem semnificaţia fiecărui icon din meniu?

Foarte simplu. Plimbaţi pointerul mouse lent pe fiecae icon şi apare semnificaţia acestuia.

– Cum putem introduce informaţii suplimentare în etichetă?

În foaia de proiectare a etichetei faceţi Edit > Add new element > şi alegeţi dintre opţiunile oferite de fereastra care se deschide: Data field, Text field, Expression, Memo, Shape, Image şi testaţi pe rând fără să încărcaţi prea mult eticheta. Prin selecţie şi Delete noul element eventual adăugat se poate şterge.

Advertisements

About frrtehnic

Radioamator din 1963 cu indicativul YO4UQ Maestru al sportului radio.
This entry was posted in HamRadio - Radioamateur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s